top of page

צוואה הדדית

עודכן: 29 בספט׳ 2021

צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב, במסגרתו קובע אדם מה ירצה שיעשו בנכסיו לאחר פטירתו. זו הדרך היחידה בה אדם יכול להבטיח כי רכושו יחולק בהתאם לבחירתו, שכן אחרת, רכושו יתחלק בהתאם לקבוע בחוק הירושה, התשכ"ה- 1965, משמע, באופן שווה בין מי שמוגדר כיורשיו הטבעיים.


בעצם עריכת הצוואה נמנעים חילוקי דעות, פרשנויות שונות ומאבקי ירושה מכוערים, שלרוב מאפיינים את חוסר הבהירות הקיימת בחלוקה ע"פ דין. כך, בעצם כתיבת הצוואה, יכול המצווה למנוע פגיעה ביחסים המשפחתיים ולצוות מה בדיוק יעשה עם עיזבונו.


מהי צוואה הדדית?


צוואה הדדית היא צוואה הנערכת במעמד משותף של בני הזוג, בה מצווים הם בצוותא מה יעשה עם פטירת כ"א מהם. על פי רוב, ההוראה המובילה בצוואה הדדית הינה שהרכוש יעבור מבן הזוג שנפטר, לבן הזוג שנותר בחיים, ובהמשך מצווים בני הזוג כיצד ולמי יעבור רכושם לאחר פטירת שניהם.

כאשר בני זוג עורכים את צוואתם ההדדית במסמך אחד, הצוואה תהיה אף צוואה משותפת, בנוסף לכך שהצוואה הינה הדדית.

צוואה הדדית מתאפשרת הן לבני זוג נשואים והן לידועים בציבור, כאשר העיקרון המנחה בצוואות הדדיות הוא עיקרון ההסתמכות, כלומר, הצוואות תלויות זו בזו כאשר כ"א מהמצווים מסתמך על אופן ציווי בן הזוג האחר.


האם ניתן לבטל או לשנות צוואה הדדית?


לפני שנת 2005 כל מי שערך צוואה הדדית/משותפת היה רשאי לבטל ו/או לשנות את הצוואה בכל מועד שבחר. מצב משפטי זה עורר מחלוקות רבות שכן ביטול הצוואה ההדדית לאחר לכתו של בן הזוג שנפטר גרמה הלכה למעשה לביטול רצונו של המוריש ולהנחה, שלו הוא/היא היו יודעים כי צוואתו ההדדית תשונה ו/או תבוטל לאחר פטירתו, לא היה עורך צוואה הדדית מלכתחילה.


בשנת 2005 תוקן חוק הירושה ובאופן שנתן מענה לסוגיה הבעייתית. כך, הוגבלה היכולת לבטל את הצוואה ההדדית רק למצבים הבאים:

  1. כאשר בני הזוג עודם בחיים - ביכולתם לשנות את צוואתם ההדדית בכל זמן נתון. בנוגע לביטול - על המבקש לבטל את הצוואה ההדדית למסור הודעת ביטול הצוואה בכתב למצווה השני, כאשר מרגע מסירת ההודעה, נחשבת הצוואה לבטלה.

  2. לאחר פטירת אחד מבני הזוג וטרם חלוקת העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים יכול לבטל את הצוואה רק על ידי הסתלקותו ממנה. כלומר, בן הזוג שנותר בחיים, מחויב לוותר על הרכוש שהיה אמור לרשת מבן זוגו שנפטר, וזאת במקרה והוא רוצה לשנות את הצוואה ההדדית באופן חד צדדי ולאחר פטירת בן/בת זוגו/תו שערך את צוואתו ההדדית בטרם פטירתו תוך הסתמכות על בן הזוג האחר.

  3. לאחר פטירת אחד מבני הזוג וכאשר העיזבון כבר חולק - בן הזוג שמבקש לבטל את הצוואה יכול לעשות כן, רק אם ישיב את כל ברכוש שירש לפי הצוואה ההדדית ליורשי עיזבון בן הזוג שנפטר. במידה וההשבה בלתי אפשרית, לדוגמא כאשר הרכוש נמכר כבר לצד שלישי- על בן הזוג לדאוג קודם להשבה בסכום כסף השווה בערכו לרכוש שנמכר, טרם יוכל לבטל את הצוואה. החלק שהוחזר יחולק בין היורשים האחרים לפי חוק הירושה.



חסרונות ויתרונות בצוואה הדדית


יתרונותיה של הצוואה ההדדית היא בראש ובראשונה ביכולתה למנוע סכסוכים ומאבקים עתידיים בין היורשים. רצון המוריש הוא ברור, ובני הזוג שומרים על טובת בן הזוג שנותר בחיים, ובאופן שמבטיח כי בן הזוג הנותר, לא יאלץ להתפנות מדירת מגוריו או להעביר את רכושו בעודו בחיים, לצאצאי בן הזוג שנפטר. כך, יכולים בני הזוג העורכים צוואה הדדית, לקבוע כי בן הזוג שנותר בחיים יכול להמשיך ולהשתמש ברכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם ככל שיראה לנכון, וללא כל מתן דין וחשבון ליורשים ע"פ דין, במקרה של היעדר צוואה.


יתרון נוסף הוא בכוח שניתן לבן הזוג האחד להגביל את בן הזוג השני בשינוי הצוואה. ע"י עריכת צוואה הדדית בני הזוג יכולים לקבוע כי הרכוש המשותף שהועבר לבן הזוג שנותר בחיים, יועבר לילדיהם המשותפים לאחר מותו. היתרון בכך הוא כי בן הזוג שנפטר ראשון יוכל להבטיח כי במידה ובן הזוג שנותר בחיים ימשיך בחייו עם בת/בן זוג אחר/ת, ואולי אף יהיו להם ילדים נוספים, לא יעביר את הרכוש המשותף ל”משפחתו החדשה”. בדרך זו, בני הזוג מוודאים כי ילדיהם המשותפים הם אלה שירשו את רכושם המשותף.

כן, בדרך עריכת צוואה הדדית, בני הזוג מבטיחים כי היורשים אותם לאחר פטירתם, לא ינושלו ע"י בן הזוג שנותר בחיים.


חשוב לציין לנוכח מורכבות הסוגיה, כי לעריכת הצוואה ההדדית, כמו כל צוואה, יש להקדיש מחשבה רבה, תכנון מוקדם ובסיס משפטי לרצונות בני הזוג. מחשבה שתיקח בחשבון כי מציאות החיים היא דינמית ועשויה להשתנות מרגע לרגע מחד גיסא ומאידך גיסא, יש לוודא כי שבן הזוג הנותר בחיים לא ימצא עצמו עם צוואה שאיננה מתאימה לו, עת הינו מוגבל ביכולתו לשנותה.


החיים מלאי הפתעות...ועל כן יש לתת מחשבה מעמיקה לרצונות כ"א מבני הזוג המצווים. כך ניתן לחשוב על סיטואציה של נישואי בן הזוג שנותר בחיים עם בן זוג אחר, אל מול הרצון לדאוג לילדים המשותפים שלו ושל בן הזוג שנפטר; מצד שני, יש לתת מחשבה למצב בו בן הזוג שנותר בחיים, ממשיך בדרכו ובחייו, כשהגבלות רבות מדי על הרכוש המשותף שלו עם בן/בת הזוג שנפטר, יקשו עליו את המשך חייו ובכלל זה אולי שלא במתכוון, יקשו עליו את הרצון להיטיב עם ילדיו המשותפים לו ולבן הזוג שנפטר...


משרדנו מתמחה בדיני עיזבונות וירושות, ובעריכת צוואות וצוואות הדדיות

צוואה הדדית טומנת בחובה לא מעט אתגרים משפטיים והינה מהמקרים המורכבים בעריכת צוואות. תכנון צוואה זו מצריך בדיקה מעמיקה של כל מקרה לגופו, תוך בירור צרכי הלקוח וניסוח צוואה שתבטא במדויק את רצונו. לשם כך, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום שיוכל להעריך את נסיבות המקרה הספציפי שלכם, ולעזור לכם בעריכת צוואה שתיתן לכם שקט נפשי ותמנע סכסוכים עתידיים בתוך המשפחה.


למשרד עו"ד צפריר פז ניסיון רב שנים במגוון שירותים משפטיים הקשורים לשמירת העושר המשפחתי, לרבות עריכת צוואות, בקשה לקיום צו צוואה, התנגדות לצוואה, ניהול עיזבון, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון וכו'. נשמח לעמוד לרשותכם.


לקבלת ייעוץ משפטי התקשרו: 03-9346552.

Comments


bottom of page