כשאדם נמצא בזוגיות מאושרת, קשה לו לחשוב על דברים לא נעימים כמו פרידה או גירושין. האדם אופטימי מטבעו והוא מאמין כי "לו זה לא יקרה".
לצערנו הרב, כשאחוז המתגרשים עולה משנה לשנה ונכון להיום למעלה מכל זוג שלישי חווים הליך גירושין, צריך לדעת לשים את אי הנעימות רגע בצד, ולערוך הסכם יחסי ממון. הסכם שיתווה דרך להיפרד בדרך מובנת, מוסכמת וברורה, ככל שהצדדים יגיעו להבנה כי עליהם להתגרש זו מזה.
כפי שאדם מתכנן את עתידו וחוסך הונו לקניית בית, לעתיד ילדיו, לפנסיה ולרווחתו, כך עליו לדאוג לעתידו גם במקרה חליליה של היפרדות מבת/בן הזוג במהלך חייו. חשוב לזכור כי כל עוד החיים נמשכים כסדרם, הסכם ממון הינו חסר משמעות, אך בעת משבר - אין חשוב ממנו ואז נותר רק להודות על כך שהוא קיים.
הסכם ממון הוא בעל חשיבות עליונה, ולו מעצם העובדה כי הוא יכול למנוע מלחמות גירושין ארוכות שנים המלוות בעוגמת נפש רבה.
חשוב להדגיש, הסכם ממון לא נועד רק לבעלי ממון. רבים מתחילים את חייהם הזוגיים ללא כל רכוש, ועדיין, חשיבה ותכנון מוקדם חוסכים בעיות בעתיד. הסכם ממון הוא הסכם הצופה פני עתיד. ומשכך, חשוב לערוך הסכם אשר יקבע הסדרים גם לגבי נכסים אותם יצבור הזוג בעתיד (לדוג' מתנות, ירושות, נכסי עסק, מוניטין וכו’). כמו כן, ניתן לשלב ולכלול בהסכם נושאים ערכיים ומשפחתיים אישיים שונים, וכפי שנרחיב להלן.
אז מהו בעצם הסכם ממון?
הסכם ממון נערך כיום בהתאם לחוק יחסי ממון והוא מבוסס על שלושה תנאים מצטברים:
ההסכם הוא בין בני הזוג.
ההסכם חייב להיעשות בכתב.
על ההסכם לקבל תוקף משפטי.
ונרחיב-
הסכם ממון נעשה בין בני הזוג ויכול להיחתם הן טרם נישואי בני הזוג והן לאחריו. באמצעות ההסכם מסדירים בני הזוג כל מה שמטריד אותם וחשוב להם להעלות על הכתב, למקרה העתידי של פרידה מבו הזוג. כך יכולים בני הזוג להגדיר מה מנכסיהם בעת עריכת ההסכם ייחשב כפרטי ומה משותף, מה הדין בנוגע לרכוש עתידי, שיערוך הנכסים, פירות הנובעים מהנכסים, דין מתנות וירושות שיתקבלו במהלך הנישואין, שאלת אחריות לחובות, אופן ומועד חלוקת הנכסים המשותפים במקרה של פרידה או גירושין, חינוך הילדים, קביעת הסמכות לערכאה המשפטית שתדון במחלוקות - בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי, מנגנון למניעת סרבנות גט וכו'.
בדרך זו, ההסכם מבטיח כי במקרה של פרידה או גירושין לא יהיו “הפתעות” וכל צד יהיה מודע לאופן חלוקת הרכוש ולהתנהלותו בנוגע לסוגיות המשפטיות השונות.
ההסכם נחתם כשבני הזוג נמצאים בתקופה טובה בזוגיות, ולכן, התקשרות היא חיובית וקל יותר לגבש הסכמות באווירה נעימה, שקולה ומכבדת - מה שלא ניתן יהיה לעשות שקלות, כאשר הזוג יהיה מצוי (חלילה) במסגרת הליכי גירושין. מטרת ההסכם היא למנוע מצב שבעת משבר תתעוררנה מחלוקות כספיות קשות והזוג ימצא עצמו מנהל מלחמה ארוכה, מתישה ויקרה בערכאות משפטיות, ככל הנוגע לסוגיות של אופן חלוקת הרכוש עליהן נותנים בני הזוג את הפתרון מראש.
לאחר הכרת בני הזוג את צרכיו לעומק, מנוסח הסכם הממון ומועבר לבני הזוג כטיוטה לעיון ולהערות נוספות. משאישרו בני הזוג את הנוסח המוסכם וחתמו עליו, יש להעביר את ההסכם לאישור בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג (יודגש כי כאשר מדובר בזוגות מעורבים (יהודי עם לא יהודי/ לא מוכרי דת)- האישור יהיה בפני ביהמ"ש בלבד).
חשוב לציין שבהסכם ממון שנכרת לפני הנישואין, מספיק אימות בידי נוטריון, ואין צורך באישור בפני ביהמ"ש/ ביה"ד הדתי, ואולם, בהסכם ממון שנערך לפני הנישואין לא ניתן לכלול עניינים הקשורים למזונות ילדים או למשמורתם, שכן בית המשפט לא יאשר הסדרים לגבי ילדים שטרם נולדו.
יוער כי אף זוגות החיים יחד כידועים בציבור, ומעוניינים להסדיר את ההתנהלות הרכושית והכלכלית ביניהם מבלי להידרש לקיומה של חזקת השיתוף, יכולים לעשות זאת בהסכם לחיים משותפים, אשר ניתן לאשרו בבית משפט לענייני משפחה או אצל נוטריון, אך אין הכרח לעשות זאת בשונה מהסכם יחסי ממון בין בני זוג נשואים.
מה קורה אם אין הסכם ממון?
בהיעדר הסכם ממון, תחול ברירת המחדל בחוק, לפיה - כל הרכוש המשותף של בני הזוג, אשר נצבר במהלך תקופת נישואיהם, יחולק ביניהם לפי “הסדר איזון משאבים". במסגרת הסדר זה, לוקחים את כלל הרכוש המשותף של בני הזוג ועורכים ביניהם חלוקה שווה, לפי שוויו הכספי של הרכוש ואם לא ניתן, אז בדרך של חלוקה "בעין". דרך זו לרוב לא מתאימה לצרכיו ורצונותיו של כל זוג, ולכן ועל מנת לקבוע הסדר חלוקת רכוש התואם את מטרות הזוג, הדרך החוקית לעשות כן היא על ידי הסכם ממון ערוך וחתום מראש בין בני הזוג.
יתרונות נוספים של הסכם ממון
תכנון מס באמצעות הסכם ממון
סעיף 9 (ג1א) (2)(ב)(1) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה),תשכ”ג-1963 קובע את "חזקת תא משפחתי" לפיו בני זוג וילדיהם שטרם מלאו להם 18, נחשבים כאחד. מטרת הסעיף היא למנוע תכנוני מס לא חוקיים ע"י רישום נכסים באופן מלאכותי ע"ש אחד מבני המשפחה. עם זאת, כדי לסתור את החזקה הנ"ל יש לעמוד בשני תנאים מצטברים (הלכת שלומי של ביהמ"ש העליון):
הצגת הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית.
הוכחת ההפרדה הרכושית בפועל.
על רקע התנאים הללו, נקבעו בפסיקה מספר מבחני עזר, אשר נועדו לסייע בזיהוי הסכם ממון שנערך למראית עין או שאינו מיושם בפועל, כך לדוגמא בית המשפט בוחן בין היתר, את תדפיסי העו"ש של הצדדים על מנת לראות האם קיימת הנאה משותפת מדמי השכירות, או נשיאה משותפת בהוצאות, לדוגמה, החזרי משכנתה, השקעות וכו’. בנוסף, עשויה להיבחן הסוגיה של מגורים במשותף בדירה.
כעולה מן המקובץ לעיל, הסכם ממון מאפשר לבני הזוג לכלכל את צעדיהם לא רק בגזרה התוך משפחתית, אלא גם למול רשויות המס. באמצעות עריכת הסכם ממון ניתן במקרים מסוימים לחסוך באופן חוקי סכומי כסף גבוהים מאוד בתשלומי מיסוי מקרקעין.
הסכם ממון ככלי להגנה מפני חובות (לנושים)
כפי שנאמר לעיל, הסכם ממון לא שייך רק לבעלי ממון ולצורך הגנה על רכושו של בן הזוג האמיד.
במקרים רבים, הסכם ממון יכול לשמש כאמצעי משפטי אשר נועד להגן דווקא על זכויותיו של בן הזוג ולמנוע השתלטות נושים על נכסים שמלכתחילה הוגדרו כנסים שלו ולא של שני בני הזוג.
כך, למשל, יכול הסכם ממון לשמש כמגן על בן הזוג החושש מתהפוכות עסקיות שונות של בן הזוג האמיד האחר, או לחילופין מגן עליו מפני חובות לנושים. הסכם ממון הוא פתרון לכל זוג כשאחד מהם הוא בעל עסק החשוף לצבירת חובות, כאשר השני חפץ להגן על רכוש שנקבע בין בני הזוג כי הינו בבעלותו הבלעדית וחושש מקריסה כלכלית או היווצרות חובות גבוהים בעתיד של בן/בת זוגו.
מלאכת ניסוח הסכם ממון מוצלח היא מלאכה מורכבת הצריכה להיעשות ברגישות יתרה, על ההסכם לשקף את הרצונות והאינטרסים של בני הזוג, שכן יש לו השלכות כלכליות עתידיות משמעותיות מאוד.
חשוב מאוד לפנות לעו"ד המתמחה בעריכת הסכם ממון, שיוכל מצד אחד לתת לכם מענה משפטי מקצועי לכל הסוגיות הנדרשות, ומצד שני שיהיה רגיש, סבלני וקשוב לבקשות ולצרכים הייחודיים שלכם
משרדנו כאן לשירותכם ומזמין אתכם להגיע יחד לפגישת ייעוץ ראשונה משותפת, בה נבנה את האמון ושיתוף הפעולה ההדדיים הנדרשים לתהליך.
לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו: 03-9346552
留言